2B arazileri en sade tanımıyla ormanlık vasfını yitirerek tarıma daha elverişli araziler demektir. Bu araziler sadece orman köylüsü olarak nitelendirilen kişilere satılabilmektedir. Vasfını yitiren arazi için gerek defterdarlıklara gerekse mal müdürlüklerine başvurulmaktadır. Gerekli şartlar oluştuğu takdirde. Rayiç Bedelin %70 i kadar değer biçilmektedir. Bu değer ilgili kuruma ödendikten sonra tapusu noter huzurunda verilmektedir.
2B Arazisi Noterlerden Nasıl Alınır?
2B olarak anılan arazilerin satışı devlet tarafından aracı kullanılmadan direkt olarak hak sahiplerine yapılmaktadır. Araziyi almak isteyen kişi tüm evrakları hazır bir şekilde anlaşma yapacağı kurumda hazır olmalıdır. Anlaşma yapıldıktan sonra bağlı bulunulan notere gidilecektir. Noter belgeleri değerlendirdikten sonra imzaları huzurunda attıracaktır. Bu işlem sonrasında noter onaylı bir muvaffakatname çıkarmaktadır. Bu onaylı muvaffakatnameyi noterden sadece hak sahibi olan kişiler teslim almaktadır. Arazinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde olması talip olan kişinin de Türk vatandaşı olması zorunluluktur. 2B olarak satışa sunulacak arazi sadece belirli sınırlar içerisinde yaşayan orman köylülerine satılmalıdır. Aksi takdirde satış noterden dönecek ya da gerçekleşmeyecektir.
2B Arazileri Nasıl Kullanılır?
2B arazileri alan kişiler bu arazileri ağaçlandırmaya destek olmak maksadıyla kullanmaktadır. Tarla ekmekte ya da tarımsal ürün vasfına uygun şekilde kullanmaktadır. Bu arazilere belirli kurallara uyularak ev yapımına da müsaade edilmektedir. 2B arazileri diğer bir deyişle imarsız arsalar olarak anılmaktadır. Bu araziler yine noter huzurunda gerekli şartlar yerine getirilirse devir de edilebilmektedir.