Devlet tarımdan tarihi ya da arkeolojik nitelik taşıma ihtimali yüzünden korunmaya alınan alanlar olarak tarif edilmektedir. Bu alanlara ev yapmak ilk aşamada mümkün gözükmemektedir. Yine de devlet tarafından zaman zaman yapı inşaatlarına izin verilmektedir. Aslında 3.derece sit alanları inşaat yapımı tamamen yasaklanan alanlar olarak anlamamak gerekmektedir. Bu alanlara gerek prefabrik gerek ahşap hatta beton ev yapılmaktadır.

3.Derece Sit Alanlarına Ev Yapmak İçin Gerekli Prosedür

Bu alanlara ev yapmak isteyen arazi sahipleri için bir yol bulunmaktadır. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumuna bir adet dilekçe ile başvurulmaktadır. Bu başvuru metninde alanın tapuda sit alanı olarak geçtiği anlatılarak şahıs arazisi olduğu belirtilmektedir. Bu alanın sahibine yapı inşaatı için lazım olduğu kuruma bildirilmektedir. Kurum bu başvuru üzerine ilgili alana kazı izni çıkarıp personel göndermektedir. Bu alanda yapılan kazılarda topraktan çıkan tarihi bir kalıntı olmazsa imar izni verilmektedir.

SON DAKİKA  Deprem Yükü Ne Demek?

3.Derece Sit Alanlarının Tapuda Şerhi Var Mıdır?

Bu alana sahip olan kişilerin tapularında şerh bulunmaktadır. İnsanlar bu şerhin bulunması nedeniyle alım satım işlerinde sorun yaşamaktadır. Bu arazilerin alınıp satılması hatta takası bile kanunen mümkün olmaktadır. Sadece belirli çerçevelerde sınırlandırılmaktadır. Tapuda şerh olan yerler için mahkeme yolu açık durmaktadır. İnsanlar bir yanlış sonucu ya da sit alanı özelliği olmayan arazileri için hukuka başvurmaktadır. Mahkemeden çıkan kararın niteliğine göre tapuda bu şerh kalkmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Fileli Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

Fileli alçı öncelikle sıva yapılması planlanan alanları düz hale getirmek için kullanılmaktadır.…