Mimari projelerin geçerli olması için mimarın proje çizmek için tescil belgesi alması gerekmektedir. Bu belge mimarın proje çizme konusunda yeterli olmaktadır. Bu belge mimarlar odası tarafından verilmekte hatta senelik olarak yenilenmektedir. Tescil belgesi alma yetkisine sahip ya da gerekli koşulları sağlayan her mimara verilmektedir. Bu belgeyi alan mimarlar isterse büro açarak isterse de serbest çalışarak mimarlık yapmaktadır.
Mimarlıkta Tescil Belgesinin Etkisi
Mimarların belgeleri tescil edilmezse proje çizme yeterliliğine sahip olmadığını göstermektedir. Mimarlar odasına kayıtlı olmadığını hatta kaçak olarak çalıştığı ortaya çıkmaktadır. Tescil belgesi olmayan mimarların proje müellifi olarak çalışması imkânsız bir hal almaktadır. Restorasyon, yapı projeleri hatta devlet kaleminde dahi çalışamıyor olmaktadır. Sadece özel sektörde çalışmak suretiyle görevini yapmaktadır.
Serbest Mimar Olan Kişilerden Tescil Aşamasında Neler İstenmektedir?
Mimarlık mesleki faaliyetlerini kısıtlayan bir durumda olmaması öncelikle önem arz etmektedir. Serbest meslek defterlerinin ilgili noterce tasdik edilerek kullanıma hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Mimarlar odasınca istenen tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde odaya teslim etmek zorunluluktur. Mimarlık faaliyetlerine devam edilmesi için işyeri tutulmalıdır. Mesleki etik açısından her hangi bir yapı denetim şirketiyle ilişikte olmamak lazımdır. Odaca belirlenen tüm aidatlar vaktinde ödenmelidir. Kamu kurumlarında iş sözleşmesi ile tam zamanlı işçi statüsünde çalışan olmamak ayrı bir kuraldır. Tüm belge ya da nitelikler tamamlandığı takdirde odaya başvuru yapılarak gerekli işlemlerin ardından belge alınmaktadır.