İktisap kelime olarak elde etmek ya da kazanmak anlamlarına gelmektedir. El değiştiren satış ya da miras ile devredilen tüm unsurlar için bu kavram kullanılmaktadır. Gayrimenkulün iktisap tarihi kişinin hangi nedenle olursa olsun taşınmazı resmi olarak edinmesi olarak bilinmektedir. Bu tarih tapu üzerine işlenmektedir. 4721 sayılı medeni kanunun 705. Maddesi iktisap kavramına ilgi çekmektedir. Burada mülkiyetin kazanılması devir işleminin tescil edilmesiyle olur denmektedir. Burada istisna olarak kamulaştırma göze çarpmaktadır. Çünkü kamulaştırmada iktisaba karar alındığı tarih iktisap tarihi olarak bilinmektedir.

Gayrimenkulün İktisap Tarihi Neden Önemlidir?

Bu tarihte edinilen taşınmaz kişiyi ya da kurumu mükellef haline getirmektedir. 193 sayılı Gelir vergisi kanunu madde 80 bu durumu düzenlemektedir. Buna göre iktisap tarihinden itibaren 5 yıl süre içinde gayrimenkul satıldığında kar etmek mümkündür. Edilen kar değer artış vergisine tabi tutulmaktadır. Bununla birlikte her yıl ödenen emlak vergisi ya da çöp vergisi için de iktisap tarihi önem arz etmektedir. Bazı uyuşmazlıkların tespitinde de iktisap tarihi mahkemece sorulmaktadır.

SON DAKİKA  Noter Devirli Arsa Ne Demek?

Gayrimenkul İktisap Yöntemleri Nelerdir?

Taşınmazlar birçok farklı yöntemle el değiştirmektedir. Tapu dairelerinde her gün yeni iktisap tarihleri tapulara işlenmektedir. İktisap hakkı genellikle satın alma yöntemiyle oluşmaktadır. Bununla birlikte diğer seçenekler şunlardır.  

  • Takas
  • Trampa
  • Kamulaştırma
  • Sermaye şirketlerine sermeye olarak koyma
  • Hediye etme
  • Miras ve buna benzer yöntemlerle iktisap edinilmektedir.
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Şofben Arızasını Kiracı mı Öder?

Şofben arızasının kiracı tarafından ödenip ödenmeyeceği, kira sözleşmesine ve arızanın sebebine bağlıdır.…

Nitelikli Doğal Koruma Alanına Ev Yapılır Mı?

Bir yörede yaşayan kişilerin koruma amaçlarına uygun doğada yaşamasına hatta faydalanmasına izin…