Emlak işlemlerinde, çoğu kişi kendi işlemlerini yönetmek istese de, sıklıkla uzman bir görüşe ve yardıma ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla; alıcı, satıcı, ev/konut sahibi ve kiracı arasındaki süreçleri yönetecek, belge ve prosedürleri takip edecek emlakçılar devreye girerler. Emlakçılar, yaptıkları hizmetin sonucunda para alışverişinin gerçekleştirildiği işlemlerde belirli bir oranda hizmet bedeli alırlar. Bu bedele “emlakçı komisyonu” denir.
Emlakçı Komisyonunu Nasıl Hesaplarım?
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ne göre, bir taşınmazın satışında, satıcı ve alıcı her biri satış bedelinin %2’si kadar komisyon yani emlakçı hizmet bedeli öder. Emlakçının aldığı komisyon, satış bedelinin %4’ünden fazla olamaz ve bu miktarın üzerine %18 KDV eklenir.
Taşınmazın kiralanması durumunda ise, emlakçıya ödenecek hizmet bedeli, kira sözleşmesinde belirtilen kiralama bedelinin katma değer vergisi hariç olan miktarının 1 aylık bedelinden fazla olamaz. Komisyon bedeli hesaplaması yapılırken; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in 20. Maddesi’ne göre hesaplanır,
Günümüzde artan inşaat maliyetleri ve mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında örnek olarak; bir taşınmaz 1.000.000 Türk Lirası karşılığında satıldıysa yüzde 2’lik komisyon tutarı 20 bin Türk Lirası’na denk gelir. Bu bedelin katma değer vergisi (KDV) olan yüzde 18’lik tutarı 3.600 Türk Lirasıdır. Bu durumda her iki tarafında 23.600 Türk Lirası bedeli emlakçıya ödemesi gerekmektedir. Hesaplanan bu bedel hizmet bedelidir.
Emlakçı Komisyonunu Kim Öder?
Taşınmaz malın devrini gerçekleştiren taraflar arasında bir problem olmadığı ve anlaşma sağlandığı sürece, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik uyarınca kapanış ve komisyon masrafları her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Kiralama işlemlerinde ise, emlakçıya ödenmesi gereken hizmet bedeli kiracı tarafından ödenir.