Gayrimenkuller taşınmaz mallara verilen genel isimler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayatın her alanında olduğu gibi taşınmazlar da bazı riskler taşımaktadır. Özelikle deprem ya da sel gibi doğal afetler gayrimenkuller için risk oluşturmaktadır. Bu risklere en yakın olan alanlardaki gayrimenkuller risk grubu a olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gayrimenkul Risk Gruplandırma Nasıl Yapılmaktadır?

Gayrimenkul riskleri özellikle son zamanlarda yaşanan afetlerden sonra daha da ön plana çıkmaktadır. Kamuoyunda hasarlı ya da az hasarlı olarak bilinen gayrimenkuller aslında a ya da b risk grubu şeklinde gruplandırmaya tabi tutulmaktadır. Gruplandırma yaparken dikkat edilen unsurlar şu şekildedir.

  • Gayrimenkulün bulunduğu alan. Deprem heyelan ya da erozyona olan uzaklık.
  • Gayrimenkullerin üzerinde yer alan eklentilerin yapım kalitesi.
  • Taşınmaz malların üzerine yapıldığı zeminin kalitesi.
  • Gayrimenkullerin bulunduğu alanın iklimi gibi doğal faktörler dikkate alınmaktadır.
SON DAKİKA  Pasife Alınmış Parsel Ne Demek?

Gayrimenkul Risk Grupları

Taşınmaz malların risk grupları yapılırken bazı kriterler dikkate alınmaktadır. Bu kriterlere göre a grubu risk her türlü afetten en çok etkilenmesi muhtemel yerlerdir. B grubu risk ise az hasarlı ya da daha az riske sahip olarak bilinmektedir.

C risk grubu olan yerler sel ya da depremde yıkılması yüksek ihtimal olan yapılar ya da zeminlerdir. Son olarak d grubu risk taşıyan alanlar ise en ufak bir durumda yok olması beklenen yerlerdir. Bu türlü taşınmazlara son zamanlarda girişler yasaklanmakta hatta yıkımı devlet tarafından yapılmaktadır.

4 comments
  1. Gayrimenkul risk grupları, taşınmaz malların bulunduğu alanın, yapı kalitesinin, zeminin ve doğal faktörlerin dikkate alınarak yapılan bir gruplandırmadır. Bu gruplandırmaya göre a grubu risk en yüksek olan yerleri ifade ederken, d grubu risk ise en düşük olan yerleri ifade etmektedir. Bu risklerden korunmak için yapılan önlemler önemlidir.

  2. Bu makale gayrimenkul risk gruplarını açıklayan bir kaynak gibi görünüyor. Gayrimenkuller hakkında daha fazla bilgi edinebileceğimden dolayı bu makaleyi ilgiyle okudum.

  3. Gayrimenkul risk grubu a, gayrimenkullerin afetlere en yakın olan alanlardaki risk durumunu ifade eder. Bu tür gayrimenkuller, deprem, sel gibi doğal afetlerin etkisine en çok maruz kalan yerlerdir. Dikkatli olmak ve bu tür risklere karşı tedbirler almak önemlidir.

  4. Gayrimenkuller için risk gruplandırması çok önemlidir. Bu sayede insanlar, potansiyel risklere karşı daha bilinçli kararlar alabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Ziraat Bankası Emlak Vergisi Ödeme Nasıl Yapılır?

Ziraat bankası en büyük hatta en eski devlet bankası olarak bilinmektedir. Banka…

Kira Kontratı Kaç Yıl Süreyle Geçerlidir?

Kira sözleşmesinin süresi, tarafların anlaşmasıyla belirlenmektedir. Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira sözleşmeleri…