Asansör Bakımının Yasal Zorunluluğu?

 

Asansörlerin düzenli bakımının yapılması, kullanım güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, Türkiye’de asansörlerin periyodik bakımı ve denetimi yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir.

Asansörlerin bakımı ve denetimi ile ilgili düzenlemeler, 2011 yılında yürürlüğe giren Asansör Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Buna göre, asansörlerin yıllık periyodik bakımı yapılması ve belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir.

Asansörlerin bakımı ve denetimi ile ilgili yasal düzenlemeler şu şekildedir:

  • Asansörlerin yılda en az bir kez periyodik bakımının yapılması zorunludur.
  • Periyodik bakım işlemleri, asansörün tipine, yaşı, kullanım yoğunluğuna ve çalışma koşullarına göre belirlenir.
  • Bakım işlemleri, asansör bakımı konusunda yeterli bilgiye ve deneyime sahip olan belirli bir sertifikasyona sahip firma veya kişiler tarafından yapılmalıdır.
  • Asansörlerin periyodik bakımının yanı sıra, belirli aralıklarla yetkili kuruluşlar tarafından kontrol edilmesi de zorunludur.
  • Asansör bakım ve denetim işlemleri, Asansör Yönetmeliği’nde belirlenen standartlara uygun olarak yapılmalıdır.
SON DAKİKA  İskan ve İstimalet Politikası Ne Demek?

Asansör Bakımını Kiracı Mı Öder?

 

Bu durum kira sözleşmesine ve kanunlara göre değişiklik gösterebilir. Asansör bakım ve onarım masrafları ev sahibi tarafından karşılanmaktadır.

Kanunlar, ev sahiplerinin kira sözleşmelerine asansör bakımı ve onarımı masraflarını dahil etme zorunluluğunu belirtmemektedir. Bazı durumlarda, kira sözleşmesinde bu masrafların kiracı tarafından karşılanacağına dair bir hüküm yer alabilir.

Bununla birlikte, asansör bakımı ve onarımı ev sahibinin sorumluluğunda olan bir konudur. Çünkü asansörün bakımsız kalması veya yanlış bakım yapılması, hem kiracıların güvenliği hem de binanın genel güvenliği açısından tehlike oluşturabilir. Bu nedenle, asansör bakım ve onarım masrafları genellikle ev sahibi tarafından karşılanır. Aksi bir durumda kira sözleşmenizde asansör bakım ve onarım masraflarının kim tarafından karşılanacağı belirtiliyorsa, bu şartlara uymak zorundasınız. Ayrıca, asansörün düzenli olarak bakım ve onarımdan geçirilmesi, kiracıların konfor ve güvenliği için önemlidir. Bu nedenle, ev sahibi tarafından belirlenmiş bir bakım planına uyulması, sorunların önlenmesi açısından da faydalı olacaktır.

SON DAKİKA  Edinme Sebebi Hükmen Tescil Ne Demek?

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Emlakçılık Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler? Bilinmeyen Gerçekler!

Gayrimenkul danışmanlığı, sürekli müşteriye ihtiyaç duyan bir meslektir ve müşteri kazanımı, geliri…