Boya üzerine saten alçı yapmak için boyanın plastik olması gerekmektedir. Onun dışında kalan boyalara alçı uygulamak için bazı işlemler gerekmektedir. Plastik boya üzerine de saten alçı yapmak için boyanın kalitesine bakmak gerekmektedir. Kaliteli ya da düzgün bir boyanın üzerine alçı çekilmektedir aksi takdirde boya tutmayacaktır. Plastik boya eskimiş yer yer deforme olmuş ya da dökülmüş ise astara ihtiyaç duyulmaktadır.
Boya Üzerine Alçı Yaparken Neler Yapılmalıdır?
Her şeyden önce boya ile ilgili tüm işler bitirilip ondan sonra diğer işlemlere geçilmelidir. Duvarda duran boyanın alçıyı tutup tutmayacak kalitede olduğu için bazı işlemler gerekmektedir. Duvara bir damla su bırakıp bezle silinerek boyanın kalitesi ölçülmektedir. Eğer boya kendini bırakmışsa alçıyı da tutmayacaktır. Bu durumda astar atılarak duvar boyaya uygun hale getirilmektedir. İşini bilen ehil bir usta ile çalışılması da alçı yaptıracak kişilerin faydasına olmaktadır.
Boya Üzerine Saten Alçı Uygulanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Alçı uygulaması standart bir şekilde üç kat olmaktadır. Bu üç katın ilki kaba bir sıva uygulaması yapmaktır. İkinci katında sıva ile alçı karıştırılmaktadır. Bu iki uygulama boyalı yüzeyin tamamen alçıya hazırlanmasını amaçlamaktadır. Son olarak sadece saten alçı uygulanmaktadır. Bu uygulama ile eskiden boyalı olan yüzey parlak hatta temiz bir görünüm kazanmaktadır. Bu katın özenli derecede düzgün yapılması gerekmektedir. Bu işlemden sonra duvarların dip kısımları sünger yardımıyla düzleştirilmelidir.