Alçı duvarlarda uygulanan en yaygın yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Alçı üzerinde astar hatta boya da olsa çatlamaktadır. Özellikle rutubet bu çatlamanın en tel gerekçesi olarak bilinmektedir. Aşırı ısı da alçı çatlamalarına sebebiyet vermektedir. Bu çatlakları gidermek için sistematik bir yöntem uygulanmaktadır. Öncelikle bir ıspatula yardımıyla çatlağın üzerindeki pürüzler dökülmektedir. Daha sonra yine alçı ile çatlak doldurulmaktadır. Kuruduktan sonra zımpara ile düzeltilmektedir.
Duvar Çatlaklarına Kesin Çözüm
Alçı her türlü kırık, dökük ya da çatlaklarda tamirat malzemesi olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla yapı malzemeleri üreten firmalar pamuk alçı üretimine girişmektedir. Bu malzeme her hangi bir ustalık gerektirmeden uygulanmaktadır. Normal alçı ile aynı sürede kurutarak çatlağı gidermektedir. Bu yönetin dışında duvara mastık çekmek de sıkça karşılanan bir uygulamadır. Yine dekoratif duvarlarda dekoratif hamur uygulamaları da göze çarpmaktadır. .
Duvardaki Alçı Neden Çatlar?
Duvardaki alçıların çatlaması için bir sürü farklı neden bulunmaktadır. Her ne kadar dayanıklı hatta sağlam yapı maddesi olsa da alçılar şu durumlarda çatlamaktadır.
- Kullanım süresi. Alçılar kullanım zamanları dolduktan sonra deforme olmaktadır. Alçıların makul kullanım süresi 5 yıl olarak bilinmektedir.
- Sıcaklık. Aşırı sıcak bölgelerde ya da sobalı evlerde alçı çatlamaktadır.
- Duvarın incindeki su tesisatında oluşan problemler ne yazık ki duvarları çatlamaktadır.
- Çivi ya da darbe ile çatlama. Bu şekilde çatlama en çok duvara çivi çakıldığında görülmektedir.