İntikal kelime manası olarak bir yerden ya da bir kişiden bir kişiye geçiş demektir. Gayrimenkul alanında ise intikal tapu siciline alakalıdır. Tapu sicilindeki hak sahibinin ölümü nedeniyle gayrimenkulün mirasçılara geçmesi olarak bilinmektedir. İntikal mahkeme tarafından veraset ilamı ile yapılmaktadır. Daha sonra verilen veraset ve intikal vergisi ile süreç devam etmektedir. Hak sahibinin ölümünden önce vasiyet bırakması halinde buna göre hareket edilmektedir.
Gayrimenkul İntikali İçin Gerekenler
Gayrimenkul intikali için bağlı bulunulan Tapu müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir. Gayrimenkul intikali yapılması konusu medeni hukukta düzenlenmektedir. Başvuru esnasında su belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.
- Veraset name ya da veraset ilamı
- Veraset vergi beyannamesi ve ödeme dekontu.
- Kimlik
- Varsa vasiyet olduğunu gösterir belge
- Vesikalık fotoğraf
- Gayrimenkulün zorunlu deprem sigortası poliçesi
- Eğer hak sahibi yerine hareket ediliyor ise temsil ya da yetki belgesi gereklidir.
Gayrimenkul Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur?
Bu işlemlerin yapılması için tüm mirasçılara ihtiyaç duyulmamaktadır. Bir adet mirasçının diğerlerinin yerine hareket etmesi mümkün olmaktadır. Gayrimenkul sahibinin vefatından iki yıl sonraya kadar girişimler başlamazsa resen hareket dönemi başlamaktadır. Tapu sicil müdürlüğü sulh hukuk mahkemelerinden mirasçılık belgesi alarak işlemleri sürdürmektedir. Bu uygulamanın amacı tapu sicilinde düzenin bozulmasını önlemek olarak bilinmektedir. Tüm mirasçılar tarafından reddi miras yapılması halinde ise gayrimenkulün kullanımı devlet uhdesine geçmektedir.