Herhangi bir alışveriş ilişkisi nedeniyle alacaklı olan bankalar veya farklı kurumlar, alacaklarının garanti altında olabilmesi amacıyla farklı yöntemlere başvurabilmektedirler. İpotek işlemleri de bankalar tarafından sık kullanılan yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Basit bir tanımla ipotek durumu, borcunu ödemesi gereken kişileri borcunu ödememeleri halinde karşılık olarak ellerinde olan taşınmazları bankaya rehin bırakmalarıdır.
Bu noktada borcunu ödememesi durumun taşınmazını devretmek zorunda olan kişiye de ipotek borçlusu denmektedir. Alınan borcun ödenmemesi halinde alacaklı olan kişi, taşınmazı satılığa çıkartarak borcunu tahsil edebilmekte ve kaybettiği parayı yerine koyabilmektedir. Fakat ipotek borçlusu tarafından tüm borcun ödenmesi halinde ipotek durumu ortadan kaldırılmaktadır.
İpotek Borçlusu Borcunu Ödemezse Ne Olur?
İpotek borçlusu tarafından devredilmesi gereken taşınmazlar, iktisadi anlamda kullanılabildiği gibi borçların teminatı için farklı şekillerde de değerlendirilebilmektedir. Ayrıca ipotek kurma işlemlerinin yalnızca tapu müdürlükleri tarafından gerçekleştirildiği bilindiğinden işlemlerin resmi olduğu ve mutlaka gerçekleştirilmek durumunda olduğu da açıktır.
Bu noktada ipotek borçlusu, borcunu ödemediği durumda tapu müdürlüğünden mutlaka kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Normalde ipotek borçlusunun borcunu ödeyemediği durumda gayrimenkulüne el konulması gerekiyorken işlemlerin noter huzurunda gerçekleşmiş olmasına karşın tapu müdürlüğünde geçerli olmaması halinde yasal zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca ipotek borçlusu, bankalardan aldığı borçları daha kısa bir süre içerisinde ödeyerek de taşınmazı üzerindeki ipoteği kaldırabilmektedir. Bunun için de mutlaka resmi işlemlerin gerçekleştirilerek iki tarafında rızasının alınması şarttır.