İnşaat yaptıran kişiler inşaat alanının hiçbir kısmını ziyan etmek istememektedir. Dolayısıyla bodrum katlarını da iskân ederek değerlendirmeye çalışmaktadır. Ne yazı ki çevre ve şehircilik bakanlığı yeni yaptığı değişikliklerle bodrum katlarına iskân vermemektedir. Bu duruma göre kendisini korumaya almak isteyen kişiler artık evlerine bodrum yapmamaktadır. Bodrumlu bina yapmak zorunluluğu olmadığı için ek maliyetlerle bodrum yapımı mantıklı olmamaktadır.
Bodrum Kat İskan Almaktamıdır?
Son yıllarda yaşanılan bir sürü sel, taşkın ya da buna benzer afetlerde bodrum katları su basmaktadır. Birçok insan bu durumlarda hayati tehlike yaşamaktadır. Yine birçok aile maddi hasarlı durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bunun önüne geçmek isteyen bakanlık bodrum katlara iskân vermemektedir. Artık evler yapıldığında bodrum katlar dikkate alınmamaktadır. Emsal dahi sayılmamaktadır. Yalnızca istisna hallerde zemin meyillinden kaynaklanan alanlara iskân verilebilmektedir. Bir de sel basmasını önlemek adına en az 1,50 metre yükseklikte olan alanlara iskân verilecektir.
Yetkililerin Bodrum Kat Hakkındaki Görüşleri
Gayrimenkul sektörünün öncüsü olan kişiler bodrum katların tapuda satışa konu edilmediklerini söylemektedir. Dolayısıyla ekonomik değeri bulunmamaktadır. Bazı inşaatçılar garaj olarak göstererek bodrum kat yapmaktadır. Uzman görüşlerine bakıldığında bu alanlara itibar edilmemesi gerektiği söylenmektedir. Bodrum satışlarında istisna ise 634 sayılı kanuna uygun olarak bağımsız bölüm olarak değerlendirmektir. Eğer tapu da bağımsız bölüm geçen bir bodrum kat varsa onun satışı mümkün olacaktır. Bazı yöneticilerin karar defteri ile satmaya kalktıkları bu katların tapusu araştırılmalı hatta şikâyet edilmelidir.