Türk tarihinde yer tutan en önemli iki politika olarak bilinmektedir. Birincisi politika yani iskân fetih edilen yerlerin Türkleştirilmesi demektir. İkinci politika yeni istimalet durumu ayrı işlemektedir. Yerel halka iskândan daha fazla hoşgörü ile yaklaşılmaktadır. Kimsenin inancı dili dini sorgulanmamaktadır. Bu politikaların ortak amacı Türklerin ayak bastığı her toprağı Müslüman Türk yurdu gözünde görmesidir.
İskan Politikası Nasıl Yürütülmektedir?
Bu politika ile zapt edilen yerlere ağırlıklı olarak Türk nüfus yerleştirilmektedir. Müslüman olan bu Türk nüfus kendi gelenek ve görenekleri çerçevesinde yaşamını sürmektedir. Diğer yerel toplum ise bu kişilere uyum sağlayarak zamanla Türkleşmekte hatta Müslümanlaşmaktadır. Kız alıp verme ya da aile oluşturma bu politikanın bir parçasıdır. Özellikle Türk yurdunda kan davası gibi durumlara karışanlar iskân için seçilmektedir. İskân politikası güdülen yerlerde ara ara sorunlar yaşanmıştır. Bu politikanın en yakın örneği Kıbrıs olarak bilinmektedir.
İstimalet Politikası Nasıl Yürütülmektedir?
İstimalet politikası yürütülecek yerlerde daha ziyade gönül insanları tercih edilmiştir. Yerel halk kesinlikle her iki politikada da cebir görmemiştir. Bu politika Müslüman kimliği daha fazla ön plana çıkararak insanların gönüllerine hitap etmiştir. Türk tarihinde bu politikanın en büyük örneği İstanbul’un fethi olarak hatırlanmaktadır. Fatihin İstanbul’un fethinden sonra söylediği güven sözleri gönül alma bazında tarihe geçmektedir. Bu politika güdüldüğü müddetçe neredeyse en ufak bir soruna rastlanmamıştır. Topraklar yavaş yavaş gönül insanlarına tabi olarak önce Müslüman sonra Türk kimliğini benimsemeye başlamıştır.