Mimari de hizmet bölümleri ya da hizmet bölümlemenin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Mimarların yaptıkları iş için alacakları ücretin kat sayısını belirleyen tutar olarak anılmaktadır. Mimari proje hizmeti verilirken bazı iş aşamaları sürecinden geçilmektedir. Binanın ihtiyacına, ne kadar paraya mal olacağına ya da arsa değerlerine göre çizilecek projelerdir. Yine bazı durumlarda müteahhittin teknik istek ve dileklerine göre eklemeler yapılmaktadır. Bu projeler bazen de 1/500 ölçekli vaziyet planı, çatı ya da kat planları hatta mimari raporları kapsamaktadır.
Mimari Projelerde HB Ücreti Nedir?
Müteahhit tarafından aksi istenmedikçe mimari projeler 1/200 ölçüsüyle oluşturulmaktadır. Mimari projelerde HB ücreti artı yüzde on olarak hesaplanmaktadır. Bu aşamada mimar telif hakkı geliri elde etmektedir. Bu sürecin tamamı fikir projesi aşaması olarak adlandırılmaktadır. İşverenler bu standart durumlar dışında mimardan ekstra işler de talep edebilmektedir. Bu durumlarda HB ücreti belirlenirken asgari tarifenin altında kalmamak kaydıyla mimar tarafından belirlenmektedir.
Mimari Projeler ve HB Önemi
Mimari projeler her yapı için elzem olmaktadır. Yapıların gerek sağlamlık gerek düzen gerekse dekor açısından oluşmasının temeli mimar tarafından atılmaktadır. Mimar verdiği bu hizmetler karşılığında gelir elde etmek zorundadır. İşverenler mimarların haklarını ödedikçe daha değerli projeler çizilmesi mümkün olmaktadır. Yapının inşaatına başlanırken daha farklı projeler çizilmesi sonuç hakkında daha fazla fikir sunmaktadır. Bu nedenle birçok farklı proje çizilip mimarların Hizmet Bölüm ücretleri eksiksiz ödenmelidir.