Binalarda sığınak yapılması yönetmeliklerle belirlenmektedir. En yeni düzenleme yakın zamanda yapılarak yürürlükte bulunmaktadır. Sığınak binalarda bulunan ve olası bir doğal afette sığınılması planlanan yerlerdir. Ülkemizde her ne kadar ardiye olarak kullanılıyor olsa da gerçek maksadı sığınmaktır. Sığınaklar binada yaşayan her insan için bir metre kare olarak hesaplanmaktadır. Sığınaklar gerekli havalandırma yapılmak suretiyle tamamlanmaktadır. İçerisine tuvalet hatta banyo gibi temizlik alanlarının eklenmesi de önem arz etmektedir. Bu alanlar sığınağın kişi başı hesabından ayrı tutulmaktadır.

Mimari Projelerde Sığınak Özellikleri

Yönetmelikle sınırları çizilen sığınaklar belli şartlara uygun olarak yapılmaktadır. Özellikle nükleer saldırı, radyasyon hatta nükleer saldırılara göre dizayn edilmektedir. Bu felaketlerin yanı sıra deprem yangın ya da doğal afetler için yapılmaktadır. Son zamanlarda kanunlar çerçevesinde farklı değişimler olmaktadır. Başlıca özellikleri şunlardır.

  • Sığınaklar patlamaya karşı dayanıklı olmak zorundadır.
  • Bu alanların gaz sızdırmazlığı konusunda yeterli havalandırma sistemlerine sahip olması gerekmektedir.
  • Felaketler olduğunda insanların sığınması için yapılan bu alanlar su da sızdırmamalıdır.
  • Elektro manyetik olarak yalıtımın yapılması gerekli hatta elzemdir. Radyasyon geçirme konusunda gereken tedbirler alınmalıdır.
  • Sığınaklar dışarda yaşamanın imkansız olduğu durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmaktadır. Bu nedenle gerektiği takdirde yapay atmosfer yaratılması için donanması gerekmektedir.
  • Gerek evlerde gerek yurtlarda gerekse iş merkezlerinde yapılmaktadır. Alanda bulunması muhtemel kişi adedine göre bir metre kare hesaba katılmaktadır. Bu hesabın dışında ise yeterli tuvalet hatta banyo yapılması zorunlu olmaktadır.
SON DAKİKA  Kordon Altı Boya Ne Demek?

Sığınak Yapılması Zorunlu Olan Yerler

Günümüz insanları sürekli olarak toplu yaşam alanlarında hayatına devam etmektedir. Bu alanlarda oluşması muhtemel bir durumda can kayıpları daha fazla olmaktadır. Kanun koyucu bunun önüne geçmek için farklı nitelikte olan yerlere sığınak yapılmasını şart koymaktadır. Bu alanlar şunlardır.

  • Ceza infaz kurumları tutul evleri
  • Kurulduğu alan 3000 metre kare olan her türlü endüstri tesisi
  • Öğrenci yurtları. Yudum özel ya da devlet yurdu olduğuna bakılmaksızın yapılması zorunlu tutulmaktadır.
  • Toplam yatak sayısı 50 ya da daha fazla olan yerler. Misafirhaneler konuk evleri otel hastane hatta pansiyonlar.
  • Bağımsız bölüm sayısı 12 ve üzerinde olan siteler bloklar ve apartmanlar.
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Salonunuzu Dekore Etmek İçin İpuçları Burada!

İşte Salonunuzu Dekore Etmek İçin İpuçları Salonunuzun dekorasyonu söz konusu olduğunda, hem…