Parsel kişinin ve başka kimselerin de bulunduğu arazi bütününü göstermektedir. Bu anlamda başkalarının da hakkı söz konusudur. Fakat Tapu alanı kişiye özgü tahsis edilmiş bir alandan bahsedilmiş olan yerdir. Bu anlamda parsel alanı, aynı zamanda bir tapu alanı değildir. Anlam olarak parsel; bir toprak parçasını ifade etmektedir. Gayrimenkul sektöründe ayrılmış, sınırlanmış arazi parçasına parsel adı verilir. İmar Kanununun 18. maddesi gereğince toprak parçasının sahibi bir kişi de olabilir, birden fazla kişi de olabilir. Kanunen gerçek kişilere ve tüzel kişilere parsel sahibi olma hakkı tanınmıştır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen geliştirdiği Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (kısaca TAKBİS) ile internet üzerinden rahatlıkla tapu parsel sorgulama işlemini yapmanız mümkündür.
İmar parseli: İmar yapılabilecek parseller, imar parseli adını alır. İmar yasaları gereğince kadastro parselleri gereken incelemelerden geçtikten ve gerekli düzenlemeler tamamlandıktan sonra imara açılabilir.
Kadastro parseli: Kadastro Kanunu gereği kadastro adası içinde bulunan, bağımsız şekilde konumlanan parsellere kadastro parseli denir. Sınırları ve sahipleri belli alanlar birer kadastro parselidir.
Taşınmaz malların sınırının çizimiyle kullanımı açısından uygulanmaya çalışılan kadastro sistemlerinde kişilerin arazi ve taşınmaz mallar ile ilgili olarak tüm hakları, sınırlamaları, sorumluluk ve sınırları kontrol altına alınmaktadır. Bunlar sırasında karşımıza çıkan tapu alanları kişiye kadastrodan geçirildikten sonraki arsa ile ilgili sınırları gösteren bölge olarak tanımlanır.
Türkiye’de tek çatı altında yönetilen Tapu ve Kadastro sayesinde bilgilerin doğru şekilde entegre edilmesi, hukuki açıdan da yasal bir kesinlik kapsamında ilan edilmesi paylaşılması amaçlanmaktadır. Böylelikle tapu bilgilerinin güvencesi sağlanmaya çalışılır. Nedeni mülkiyet uyuşmazlıklarına mâni olunmak istenmesidir.