Alçı yapımında dikkat edilecek en önemli husus hava durumu olarak bilinmektedir. Alçı ne yazık ki narin bir yapı malzemesi olduğu için hava koşullarından çabuk etkilenmektedir. Soğuk havalarda, yağışlı havalarda ya da donlu havalarda alçı yapılması önerilmemektedir. Buna rağmen bazı ustalar bu olayı bulundukları ortamı ısıtmak suretiyle alçı yapımına uygun hale getirmektedir.
Soğuk Havada Alçı Yapılırsa Ne Olur?
Alçı yapımı için ideal sıcaklık yaz için sorun olmazken kışa doğru +5 dereceye düşmektedir. Alçı malzemesi su ile karıştırıldığından ya da içindeki kimyasallardan dolayı dondan etkilenmektedir. Bu şekilde yapılan alçı kesinlikle pütürleşmeye neden olmaktadır. Ustaların çalışması çok zor zor bir hale gelmektedir. Soğuk duvarların alçıyı taşıma kapasitesi düştüğünden yer yer dökülmeler gözlenmektedir. Alçılar iki kat olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle ilk katın kuruması beklenmektedir. Kış mevsiminde bu kuruma gecikeceğinden alçının dökülme olasılığı artmaktadır.
Soğuk Havada Alçı Yapımı Nasıl Olmaktadır?
Soğuk havalarda alçı yapımı için duvarlar dakikalarca ısıtılmaktadır. Özellikle UFO ya da fanlı ısıtıcılarla bu ısıtma sağlanmaktadır. Sağlıklı bir yöntem olmasa da işinin ehli olan kişiler tarafından uygulanırsa sorun yaşanmamaktadır. Oda rutubetli ise ısıtma işlemine başlamazdan önce kurutulması önerilmektedir. Yine de tüm bu artılara rağmen kışın alçı yapılması işlemi sağlıklı olmamaktadır. Yaz mevsimi beklenip sıcak havalarda alçılama yapılınca daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.